Blogul oficialal al grupei noastre - GRUPA ,,FLUTURAȘII"
Ed. IONELA - LAURA CARAIMAN

Bine aţi venit!
Ne bucurăm că ne vizitaţi şi sunteţi interesaţi de activităţile grupei noastre.


sâmbătă, 23 iulie 2011

Primul pas în comunitate - grădiniţa! (partea I)

Primele zile de grădiniţă îi marchează copilăria.
Învaţă cum să-ţi pregăteşti copilul pentru prima lui ieşire în afara mediului familial!
1. În ceea ce priveşte actul medical, copilul trebuie să fie cu vaccinările la zi. Este vorba despre vaccinurile contra cunoscutelor boli ale copilăriei (rujeola, rubeola, oreionul), vaccinul diftero-tetano-pertussis (D.T.P.) şi vaccinul conta tuberculozei (B.C.G.). În acest sens, cereţi mai multe detalii medicului dumneavoastră de familie.
2. Pentru sfaturi privind pregătirea psihologică a copilului, vă recomand acest articol.
3. Din punct de vedere material, încercaţi, pentru viitorul preşcolar, să îmbinaţi utilul cu plăcutul. Lăsaţi copilul să îşi aleagă singur hăinuţele, ghiozdanul, rechizitele, dar, discret, îndrumaţi-l către cele pe care le va putea manevra cu uşurinţă. Încearcaţi să îl învăţaţi să se îmbrace, să se încalţe singur. Făcând aceste lucruri fără ajutorul altcuiva, îl va face să capete încredere în sine. În acest sens:
- alegeţi încălţăminte şi hăinuţe care se închid şi se dechid uşor, fără catarame sau alte sisteme complicate;
- optaţi pentru un ghiozdan micuţ, cu două bretele, care să poată fi purtat pe ambii umeri.
4. Din punct de vedere social, nu vă supuneţi copilul la schimbări bruşte: de la mamă, tată şi bunici, direct la o colectivitate de necunoscuţi. Obişnuiţi-l din timp cu activităţile în colectivitate:
- ieşiţi cât mai des împreună în parc;
- încurajaţi-l să se împrietenească, să se joace cu copiii prietenilor;
- mergeţi la petrecerile special organizate pentru micuţi;
- înscrieţi-l la diferite grupuri artistice sau sportive, către care are atracţie sau înclinaţie.
5. Ajutaţi-l să memoreze numele părinţilor, adresa unde locuieşte sau chiar numărul de telefon al unuia dintre membrii familiei (în acest sens puteţi alege în mod special un număr de telefon uşor de reţinut). Explicaţi-i, pe îndelete, de ce este necesar să cunoască toate aceste lucruri. Astfel, se va simţi uşor independent, îi va spori încrederea şi siguranţa de sine.
6. Convingeţi-l că nu ,,îl abandonaţi" la grădiniţă. Spuneţi-i că părinţii trebuie să meargă la serviciu, iar până se vor întoarce ei, lui îi va fi mult mai bine la grădiniţă, în compania altor copii şi a doamnei educatoare.

7. Fiţi răbdător cu copilul dumneavoastră, chiar dacă plânge şi face adevărate scene dramatice, doar ca să vă împiedice să plecaţi. Nu prelungiţi momentul despărţirii! În câteva zile se va acomoda. Şi mai ales, nu faceţi chiar dumneavoastră o tragedie din asta!
Ed. Caraiman Ionela-Laura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu